maandag 3 september 2007

Diner in één van de townships: Qolweni

Net terug van een etentje in een van de townships van Plett.

Plettenberg Bay telt 8 townships, die tot 25 km van het centrum verwijderd liggen. Er is een duidelijke opdeling tussen zwarte (55%) en gekleurde (45%) townships. De luxueuze levensomstandigheden aan de ene kant van de N2 met alle vakantieoorden e.d. staan in schril contrast tot de townships aan de andere kant.

Qolweni is een van de armste townships en is een informele township. Formele townships zijn townships die gebouwd worden door de staat en waar de huizen gegeven worden aan mensen. Informele townships zijn die waar mensen zelf huisjes - of ik kan misschien beter van hutjes spreken - bouwen en waar dan ook weinig voorzieningen zijn. In Qolweni is er slechts op twee plaatsen electriciteit en stromend water voorzien, nl. in de crèche en bij de backpackers.
Deze avond zijn we gaan eten in een van de hutjes van de backpackers, bij Nokwezi, de directrice van de crèche in Qolweni, waar onze vrijwilligers van de Bouworde ook geholpen hebben. Haar man heeft het idee gehad om een backpackers op te richten en vorig jaar zijn ze beginnen bouwen. Momenteel staan er vier lemen hutjes, gebouwd zoals mensen op het platteland van Eastern Cape (de provincie waar ook Plett zich bevindt) ze bouwden. Supermooi en supergoed geïsoleerd. De backpacker zelf is nog niet in gebruik, maar af en toe kunnen er al wel mensen komen eten, zoals wij deze avond.

De meesten huizen in Qolweni zijn houten hutjes zonder stromend water. Water kan gehaald worden aan een publieke pomp en electriciteit moet zelf voorzien worden met een generator, of niet.

Nokwezi vertelde ons dat zij er in '89 is komen wonen toen er nog maar 15 huizen waren. Momenteel wonen er 1500 gezinnen!
We kregen ook uitleg over trouwen en hoe dat in hun gemeenschap - de Xhosa-gemeenschap - loopt. Bij een trouw moet er een bruidschat zijn die door de vaders overeengekomen wordt. Vroeger waren dat koeien, momenteel is dat geld. De vrouw gaat dan bij de familie van de man wonen en krijgt een nieuwe naam: zij krijgt de familienaam van haar man èn krijgt een nieuwe voornaam die haar wordt gegeven door haar schoonzussen. Vroeger was het gebruikelijk dat mannen verschillende vrouwen hadden - zo ook de vader van Nelson Mandela -, maar tegenwoordig is dat nog zelden het geval.

Onze avond in Qolweni hebben we afgesloten met Xhosa, Afrikaanse en Nederlandstalige liedjes. Het was gezellig en lekker: mieliespap (maismeelpap of zoiets, een van de basisingrediënten van een zuidafrikaanse maaltijd) en een stoofpot.

En by the way, deze morgen heb ik mijn eerste walvis gespot tijdens onze ochtendloop om 7u op het strand. De walvis bevond zich op zo'n 5 m van ons net onder het wateroppervlak. Super!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

een ochtendloop om 7u.... kreun. Ik geef het op.

Nieuwe MTBpartners mogen zich op deze site melden ;)

/Helga

Anoniem zei

goedele, elke dag gaan lopen om 7u 's morgens ... wie zijn al die moedigen? En wie is hun aanstoker? En waar en hoe lang lopen jullie dan???
J&M

Anoniem zei

Haha, ipv te zeggen, WAUW Goedele, een walvis gezien seg, da moet machtig zijn geweest, zaagt iedereen over het feit dage om 7 uur al gaan joggen zijt :-D haha, doe da daar nog goed!!!

Goedels zei

Goed opgemerkt anoniempje! En ik kijk elke morgen uit naar de volgende walvis of misschien liever eens wat dolfijnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat de komende dagen gaat gebeuren.

Anoniem zei

Moi Goedele! Olisi kiva lukea sun kuulumisia, mutta en ymmärrä niistä mitään. :)

Goedels zei

Ok. Next time I'll write in English again, so everybody can understand. If you look carefully, there's already one message in English.

Anoniem zei

Moi Goedels,

Kävin lukemassa sen yhden jutun englanniksi. Kirjoita lisää kun ehdit! Ihania valokuvia oli myös!

Tuija :)

Anoniem zei

Hoi Goedels en co!
om terug te komen op de 7u!!! Waaw ge zijt al goed aangepast! Helga ik wil wel mee gaan MTBen!! Maar op een uur of 10 dan.
En over die pinkers: het hangt af van het merk! Citroen in ZAF daar staan ze ook links, Rechts bij Nissan. Enjoy goedels!!